Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mi a reflux? képes leírás - Reflux.tlap.hu
részletek »

Mi a reflux? - Reflux.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reflux.tlap.hu » Mi a reflux?
Keresés
Találatok száma - 6 db
Fül orr gége betegségek és reflux

Fül orr gége betegségek és reflux

A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, tüneteit a népesség közel fele tapasztalja. A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. A savas reflux a fül-, orr-, gégészet területén is számos betegséget okozhat, mint krónikus köhögés, ismétlődő csuklás,torokfájás, rekedtséggel járó gégegyulladás, ami gyakori torokköszörüléssel, és a hangszalagok megvastagodásával járhat együtt. Ez utóbbi tünetek oka, hogy a garat és a gége a gyomorból visszaáramló sav károsító hatásával szemben még a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik. Gyakran a beteg kaparó, szorító gombócérzésről számol be, sűrű tapadós nyákképződéssel. Afülbe sugárzó fájdalom is igen gyakori panasz.

Mi a reflux?

Mi a reflux?

A reflux-betegség lényege: A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés. Általában a betegség enyhe lefolyású, de ritkán a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladásához, sőt kezelés nélkül annak kifekélyesedéséhez is vezethet.

Reflux csecsemőkorban

Reflux csecsemőkorban

Kislányom 2-3 hetes kora óta nagyon sokat bukik. Azóta hetente 100 grammot hízik, kérésünkre voltunk gasztroentrologia vizsgálaton ahol refluxot állapítottak meg és Coordinax szedését írták elő. Ennek immáron 3 hete de sajnos semmi változás nem tapasztalható. Kérdésem az volna hogy mennyi idő után kellene változásnak látszani, illetve olvastam korábbi válaszoknál egy sűrítő tápszerről, hogy nem lehetne e ezt a két kezelési módot együttesen használni. A kicsi 3 hónapos és anyatejet eszik. Megoldás lehetne e esetleg he 4 hónapos korától bevezetnénk a gyümölcsöket az étrendjébe ezzel is sűrítve az étel állagát. Válasz: A reflux kezelésének egyik módja az említett gyógyszer adása. Ennek eredménytelensége esetén ma már egyéb gyógyszerek is rendelkezésre állnak. A gyógyszeres kezelést azonban célszerű kiegészíteni, ill még annak bevezetése előtt kipróbálni az un. pozícionálást- a csecsemőt jobb oldali fél ferdében fektetjük, esetleg az ágy feji végét feltámasztjuk. Nagyobb csecsemőnél a baby hordozóban való bizonyos idejű (20-30) perc ültetést javasoljuk etetések után. Ennek eredménytelensége esetén ill. ezt kiegészítendő ajánljuk a táplálék viszkozitásának (sűrűségének ) fokozását. Erre manapság a kukorica-, burgonyakeményítőt, ill a szentjánoskenyérfa magkivonatát tartják alkalmasnak. Ez utóbbit tápszergyártó cég is forgalmazza a gyógyszertárakban. Anyatejes babáknál is alkalmazható előetetés formájában. Nagyobb ill. nem anyatejes babáknak többféle refluxot csökkentő tápszer közül lehet válogatni. Mindezeket azonban a szakorvossal kell megbeszélni, a megfelelő tápszert és esetleg a gyógyszert kiválasztani. Dr. Gömöri Ágnes

Vitamin magazin hírek
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - Addig nem adok gyógyszert a betegnek amíg a táplálkozását rendbe nem teszem! Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert. / Más ezt úgy fogalazta meg, hogy nincs gyógyithatatlan betegség, csak gyógyithatatlan...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az egészség elvesztésének lépései.
Az egészség elvesztésének lépései. Néhány elgondolkodtató mondat, amivel foglalkoznunk kell: 1. Az emberek...
Gastrooesophagealis

Gastrooesophagealis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor (gaster) savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe (oesophagus) rendszeresen visszakerül (reflux = visszafolyás). Egészségesekben is előfordulhat, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig 100%-os biztonsággal, és ennek következtében néha felszökik a gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszára. Ez azonban normálisnak tekinthető, és nem okoz komolyabb problémát.

Az álarcos fojtogató

Az álarcos fojtogató

A reflux lényege, hogy a gyomor savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe visszakerül. A reflux tulajdonképpen egy nyelőcső betegség, tünetei és megnyilvánulása mégis a gyomrot érintik. Manapság az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő betegség, mely pár évvel ezelőtt még csak negyven éves kor felett volt igazán jellemző, de mára ez a korhatár egészen húszig lecsökkent.

Hirdetés
Mi a reflux?

Mi a reflux?

Röviden a refluxról A reflux az a jelenség, amelynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux egészséges embernél, természetes körülmények között is előfordul, panaszt azonban nem okoz mindaddig, amíg a nyelőcső nyálkahártyát védő és károsító tényezők egyensúlyban vannak. Ha ez az egyensúly felborul, és a folyamat állandósul, előbb-utóbb jelentkeznek annak következményei, vagyis kialakulnak a reflux betegség tünetei. A reflux következtében jelentkező panaszok, tünetek, esetleg szövődmények összessége a reflux betegség, amelyet az angol elnevezés (Gastro-Oesophageal Reflux Disease) alapján GERD-nek is neveznek a szakirodalomban.

Tuti menü