Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mi a reflux? képes leírás - Reflux.tlap.hu
részletek »

Mi a reflux? - Reflux.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: reflux.tlap.hu » Mi a reflux?
Keresés
Találatok száma - 6 db
Fül orr gége betegségek és reflux

Fül orr gége betegségek és reflux

A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, tüneteit a népesség közel fele tapasztalja. A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. A savas reflux a fül-, orr-, gégészet területén is számos betegséget okozhat, mint krónikus köhögés, ismétlődő csuklás,torokfájás, rekedtséggel járó gégegyulladás, ami gyakori torokköszörüléssel, és a hangszalagok megvastagodásával járhat együtt. Ez utóbbi tünetek oka, hogy a garat és a gége a gyomorból visszaáramló sav károsító hatásával szemben még a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik. Gyakran a beteg kaparó, szorító gombócérzésről számol be, sűrű tapadós nyákképződéssel. Afülbe sugárzó fájdalom is igen gyakori panasz.

Mi a reflux?

Mi a reflux?

A reflux-betegség lényege: A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés. Általában a betegség enyhe lefolyású, de ritkán a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladásához, sőt kezelés nélkül annak kifekélyesedéséhez is vezethet.

Reflux csecsemőkorban

Reflux csecsemőkorban

Kislányom 2-3 hetes kora óta nagyon sokat bukik. Azóta hetente 100 grammot hízik, kérésünkre voltunk gasztroentrologia vizsgálaton ahol refluxot állapítottak meg és Coordinax szedését írták elő. Ennek immáron 3 hete de sajnos semmi változás nem tapasztalható. Kérdésem az volna hogy mennyi idő után kellene változásnak látszani, illetve olvastam korábbi válaszoknál egy sűrítő tápszerről, hogy nem lehetne e ezt a két kezelési módot együttesen használni. A kicsi 3 hónapos és anyatejet eszik. Megoldás lehetne e esetleg he 4 hónapos korától bevezetnénk a gyümölcsöket az étrendjébe ezzel is sűrítve az étel állagát. Válasz: A reflux kezelésének egyik módja az említett gyógyszer adása. Ennek eredménytelensége esetén ma már egyéb gyógyszerek is rendelkezésre állnak. A gyógyszeres kezelést azonban célszerű kiegészíteni, ill még annak bevezetése előtt kipróbálni az un. pozícionálást- a csecsemőt jobb oldali fél ferdében fektetjük, esetleg az ágy feji végét feltámasztjuk. Nagyobb csecsemőnél a baby hordozóban való bizonyos idejű (20-30) perc ültetést javasoljuk etetések után. Ennek eredménytelensége esetén ill. ezt kiegészítendő ajánljuk a táplálék viszkozitásának (sűrűségének ) fokozását. Erre manapság a kukorica-, burgonyakeményítőt, ill a szentjánoskenyérfa magkivonatát tartják alkalmasnak. Ez utóbbit tápszergyártó cég is forgalmazza a gyógyszertárakban. Anyatejes babáknál is alkalmazható előetetés formájában. Nagyobb ill. nem anyatejes babáknak többféle refluxot csökkentő tápszer közül lehet válogatni. Mindezeket azonban a szakorvossal kell megbeszélni, a megfelelő tápszert és esetleg a gyógyszert kiválasztani. Dr. Gömöri Ágnes

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Gastrooesophagealis

Gastrooesophagealis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor (gaster) savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe (oesophagus) rendszeresen visszakerül (reflux = visszafolyás). Egészségesekben is előfordulhat, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig 100%-os biztonsággal, és ennek következtében néha felszökik a gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszára. Ez azonban normálisnak tekinthető, és nem okoz komolyabb problémát.

Az álarcos fojtogató

Az álarcos fojtogató

A reflux lényege, hogy a gyomor savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe visszakerül. A reflux tulajdonképpen egy nyelőcső betegség, tünetei és megnyilvánulása mégis a gyomrot érintik. Manapság az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő betegség, mely pár évvel ezelőtt még csak negyven éves kor felett volt igazán jellemző, de mára ez a korhatár egészen húszig lecsökkent.

Mi a reflux?

Mi a reflux?

Röviden a refluxról A reflux az a jelenség, amelynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux egészséges embernél, természetes körülmények között is előfordul, panaszt azonban nem okoz mindaddig, amíg a nyelőcső nyálkahártyát védő és károsító tényezők egyensúlyban vannak. Ha ez az egyensúly felborul, és a folyamat állandósul, előbb-utóbb jelentkeznek annak következményei, vagyis kialakulnak a reflux betegség tünetei. A reflux következtében jelentkező panaszok, tünetek, esetleg szövődmények összessége a reflux betegség, amelyet az angol elnevezés (Gastro-Oesophageal Reflux Disease) alapján GERD-nek is neveznek a szakirodalomban.

Tuti menü